Quantcast
Channel: Harun Esener » Ekonomi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Devlet ve Teşvikler

$
0
0

Geçtiğimiz hafta cumartesi günü TÜMSİAD İstanbul şubesinde Bilge Çözümler olarak bir seminer verdik. Seminerimize ilgi oldukça yüksekti ve soru cevaplarla birlikte tahminimizden oldukça uzun sürdü.

Seminerimizin amacı; KOSGEB, Kalkınma Ajansları, Avrupa Birliği fonları, Ekonomi Bakanlığı , TUBİTAK destekleri gibi devletimizin farklı başlıklar altında sunduğu  teşvik / hibe / destek programları hakkında TÜMSİAD üyesi firmaların bilgi / bilinç düzeylerini artırmaya katkı sunmaktı.

Seminer sonrası yaklaşık 40 firma ile bire bir görüşmelerimiz oldu ve bu süreçteki gözlemlerimi not etmek ve paylaşmak istedim.

Bu görüşmeler vesileyle ;

  • Bir kez daha fark ettik ki, devletimizin özellikle küçük orta ölçekli firmalara (KOBİ) ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik sunduğu destekler hakkında ilgili firma ve kuruluşlar maalesef çok fazla malumat sahibi değiller. Oysa ki sunulan çok güzel destekler var. Bu desteklerden yararlanan, az biraz vizyon sahibi firmalar bile kısa sürede rakipleriyle aralarında ciddi farklar ortaya koyup, kurumsallaşma süreçlerini hızlıca tamamlayıp, yurt içi ve yurt dışı pazarlara emin adımlarla açılabilmekte, satış /gelir rakamlarını rakamlarını yukarılara çıkarabilmektedirler.
  • KOBİ diye nitelendirdiğimiz tüccar sınıfında, temel olarak iş yapma, para kazanma isteği hatta güzel fikirler de var ama bunu profesyonelce yapma konusunda çok ciddi bilgi, eğitim, bilinç eksikliği göze çarpıyor. Burada yine karşımıza çıkan en önemli eksiklik maalesef yine EĞİTİM oluyor. Ülkemizin ticari hayatının önündeki en büyük engellerden birisi de bence KOBİ segmentindeki firmaların ( ki ülke ekonomisinin %90 ‘ına denk gelen bir büyüklükten bahsediyoruz) ihtiyaç duydukları eğitim / danışmanlık / rehberlik hizmetlerinin tam anlamıyla sunulamıyor olmasıdır. KOBİ’lerin ihtiyaç duydukları alanlarda verilecek doğru rehberlik / danışmanlıklarla birlikte ticari anlamda büyük bir ivme yakalanabileceğini düşünmekteyim.
  •  Aslında çoğu işletme sahibinde para /finans sıkıntısı yok ama maalesef, 1990’lı yıllarda ki tekstil furyasının bir benzeri gibi gördüğüm, günümüzde de inşaat / emlak sektörü neredeyse bütün yatırımları bir kara delik gibi emmektedir. Parası olan işletme sahipleri, daha garanti gördükleri emlak/ inşaat sektörüne paralarını, sermayelerini bağlamakta ve tabiri caizse kolay şekilde para kazanmanın dayanılmaz cazibesine kendilerini kaptırmaktadırlar. Tabi ki, ticaretle uğraşan kişilerin farklı şekillerde yatırımları olması gayet doğal ama asli işlerine yatırım yapmamaları durumunda orta / uzun vadede nelerle karşılaşabilecekleri konusunda kafa yormamaları düşündürücü ve tehlikeli bir durum bana göre.
  • Aile firmalarının neredeyse tamamında karşılaştığımız kuşak çatışması problemi. Bu durumda yine maalesef kurumsallaşamamış, yönetimini, operasyonunu profesyonel bir sisteme bağlayamamış tüm firmalarda kaçınılmaz son olarak karşımıza çıkıyor.

Sonuç olarak devletimiz ekonominin ve ticari hayatın bel kemiği olan KOBİ’leri çok ciddi manada desteklemekte ve teşvikler sunmaktadır. Ancak bu teşvik ve desteklerden hakkıyla yararlanma durumu yoktur maalesef. Bu konuda şunlar yapılabilir ;

  • Devlet sunduğu teşvik programları hakkında daha fazla bilgilendirici çalışma yapabilir. Bu konuda hizmet veren danışmanlık firmalarıyla ortaklaşa çalışmalar yapılabilir.
  • Firma sahip / yöneticilerinin kendilerini , günümüz iş dünyasının gidişatı hakkında acilen güncellemeleri gerekmektedir. Halen 1990’larda yaşadığını ve o dönemin yöntemleriyle bu zamanda para kazanıp ayakta kalacaklarını düşünmeleri kabul edilebilir değil.
  • Aile işletmelerinde acilen kurumsallaşma çalışmalarına başlanmalı ve profesyonel yönetime geçiş sağlanmalıdır.
  • KOBİ segmentinde ki firmaların, devletin sunduğu geniş yelpazedeki teşviklerden / desteklerden yararlanma konusunda daha istekli olmaları ve bu konuda profesyonel danışmanlık hizmeti veren  firmalardan destek almalarının kendi ticaret / iş hayatlarında muazzam bir fayda sağlayacağının farkına varmaları gerekir.

Bu yukarıda zikr edilen tüm konularda Bilge Çözümler‘den profesyonel yardım ve destek alabilirsiniz.

Seminere ait fotoğraflara erişmek için buraya bakabilirsiniz.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images